Rituál a šlechtění

14.5.2017
Citace:
L.Loog et al., Inferring allele frequency trajectories from ancient DNA indicates that selection on a chicken gene coincided with changes in medieval husbandry practices. Mol Biol Evol 2017 msx142. doi: 10.1093/molbev/msx142
Zdroj
4,5 měsíce starý pár české zlatě kropenaté slepice (foto Milan Kylar, CC BY-SA 3.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons).

Na evoluci domestikovaných slepic (kur domácí, Gallus gallus f. domestica), mělo svůj vliv i křesťanství. Když dodržování půstu kolem roku 1.000 pevně v západní Evropě zakotvilo, stoupla poptávka po vejcích jakožto vhodném postním jídle. V důsledku toho se v lokusu (pozice genu v chromozomu) TSHR začaly často objevovat alely (varianty genu) spojené s vyšší frekvencí kladení vajec a nižší nitrodruhovou agresivitou. Zjevně jde o důsledek šlechtění spojeného s rostoucí poptávkou po snazším chovu (nižší agresivita) a lepších nosnicích. Na obrázku vidíme 4,5 měsíce starý pár české zlatě kropenaté slepice (foto Milan Kylar, CC BY-SA 3.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons).

 
Odeslat komentář k článku "Rituál a šlechtění "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Rituál a šlechtění " e-mailem

Diskuse/Aktualizace